fbpx

Shell gaat windpark op zee bouwen

Shell gaat samen met Eneco, Van Oord en Mitsubishi zo’n 100 windmolens bouwen en exploiteren in de Noordzee, zo maakte Minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag bekend.
“Shell gaat zijn ervaring met grootschalige projecten op zee nu inzetten om grote offshore windparken te bouwen. Met economies of scale kan Shell ervoor zorgen dat offshore windenergie snel goedkoper wordt dan fossiele energie,” zegt Mark van Baal, oprichter van Follow This. “Goed nieuws voor Shell en de wereld. Shell kan de energietransitie versnellen.”
“Het is belangrijk dat bedrijven die in de fossiele energie actief waren, overstappen op duurzame energie”, zegt Kamp. “Want al die mensen die verstand hebben van energie kunnen dan hun werk blijven doen, maar dan gericht op de duurzaam.”
De kostprijs van elektriciteit uit windturbines op zee is in de afgelopen jaren exponentieel gedaald van 17 cent per kilowattuur (park boven Terschelling) tot 5,45 cent voor dit windpark voor Zeeland, terwijl het winnen van olie en gas steeds duurder wordt.
Follow This pleit sinds de aandeelhoudersvergadering van Shell in mei 2015 voor investeren in duurzame energie in plaats van het zoeken naar nog meer olie en gas.
 
Follow This is een beweging van groene aandeelhouders van Shell. We willen de wereldwijde energietransitie naar duurzame energie versnellen door Shell te bewegen een duurzaam energiebedrijf te worden. Dat doen we door een aandeelhoudersresolutie in te dienen en hier zo veel mogelijk aandeelhouders achter te scharen, nieuwe en bestaande, zoals pensioenfondsen, zodat Shell zich voldoende gesteund voelt om het roer om te gooien en andere oliebedrijven volgen.
Op 24 mei stond onze shareholder resolution Shell will become a renewable energy company op de agenda van Shells aandeelhoudersvergadering, kijk of lees ons betoog op www.follow-this.org/shell/imagine/.
Follow This in de media: www.follow-this.org/in-de-media/resolutie/. Een portret van het Follow This Team in EenVandaag: www.follow-this.org/in-de-media/eenvandaag/.
Nieuwsbericht (bron: NOS)
Shell gaat samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en een dochter van het Japanse concern Mitsubishi in de Noordzee zo’n 100 windmolens bouwen en exploiteren. Het nieuwe windmolenpark is goed voor de energiebehoefte van 1 miljoen huishoudens. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt in Rotterdam.
De drie bedrijven zijn winnaar geworden van een aanbesteding die was uitgeschreven door het ministerie van Economische Zaken. Het consortium gaat bouwen ter hoogte van de Zeeuwse kust; vandaar dat het windmolenpark Borssele wordt genoemd. Met 300 miljoen euro wordt het park aanzienlijk goedkoper dan gedacht. De regering had 5 miljard euro ingeboekt voor de bouw. Een flinke besparing dus voor minister Kamp.
Shell, Eneco, Van Oord en Mitsubishi nemen nu de kavels drie en vier voor hun rekening. Kamp is blij dat het een grotendeels Nederlands consortium is. “Wij merken nu al dat de Nederlandse bedrijven heel veel werkgelegenheidsgroei hebben door de bouw van windmolens op zee.”
Kamp hoopt dat bedrijven zoals Shell en Van Oord ook die parken gaan bouwen. “Het is belangrijk dat bedrijven die in de fossiele energie actief waren, overstappen op duurzame energie”, zegt hij. “Want al die mensen die verstand hebben van energie kunnen dan hun werk blijven doen, maar dan gericht op de duurzaam.”

Previous

Next