fbpx

Waarom het Shell-vonnis een kantelpunt lijkt te worden in de klimaatcrisis

Trouw – De fossiele industrie krijgt de ene dreun na de andere. Het vonnis in de rechtszaak tegen Shell is het sluitstuk van een reeks gebeurtenissen die de sector schokt.

Het was me het weekje wel, voor ‘Big Oil’. Rebellie op aandeelhoudersvergaderingen, het Energieagentschap dat nieuwe olie en gas in de ban doet, en nu de uitspraak in de Shell-zaak. Beleggers, experts uit de sector zelf en de Nederlandse rechter geven dezelfde boodschap af: het wordt hoog tijd dat de fossiele industrie de klimaatcrisis echt serieus neemt en daarnaar handelt.

En alsof dat nog niet genoeg was, stemde tegelijkertijd een meerderheid van de aandeelhouders van Chevron voor een klimaatresolutie van de Nederlandse activistische beleggersclub Follow This.

Dat waren nog maar de gebeurtenissen op één dag, afgelopen woensdag. De week ervoor kreeg de klimaatoproep van Follow This bij Shell een ongekende 30 procent steun. Hetzelfde gebeurde bij andere fossiele bedrijven. Opmerkelijk, want tot voor kort waren aandeelhoudersvergaderingen doorgaans saaie afhamerbijeenkomsten.

Lees het hele verhaal in Trouw

 

Previous

Next