fbpx

Waarom gaan de groene managers weg bij Shell?

NRC | Erik van der Walle

Het verbaast Mark van Baal van de financiële actiegroep Follow This niet als er intern onvrede over de verduurzaming van Shell bestaat. „Het topmanagement geeft toch altijd de indruk op dat vlak op de rem te staan. Ik weet dat er veel mensen, vooral jongeren, binnen Shell zijn die vinden dat het anders moet.”

Shell, benadrukt Van Baal, was het eerste energiebedrijf dat in 2017 met klimaatdoelstellingen voor 2050 kwam. „Maar het verzoek in onze jaarlijkse resolutie om mee te doen aan het Akkoord van Parijs – dat is nu niet het geval – wordt steeds terzijde geschoven.”

Steun van beleggers

Een toenemend aantal beleggers heeft zich achter de resolutie van Follow This geschaard. Wereldwijd neemt de druk op de grote oliebedrijven toe om met duidelijke klimaatdoelstellingen te komen. Dit jaar gaf 14,4% van de aandeelhouders aan dat Shell zich aan Parijs moet houden, tegen 5,5% in 2018. Het concern zelf raadt de resolutie bij elke aandeelhoudersvergadering af. „Ik vroeg Van Beurden dit jaar of hij in elk geval kon zeggen dat de emissies bij Shell in 2030 lager zijn. Te vroeg om nu al te zeggen, kreeg ik als antwoord.”

Lees het hele verhaal in NRC: Waarom gaan de groene managers weg bij Shell?

 

Previous

Next