fbpx

Eric Smit vraagt Mark van Baal waarom hij Follow This heeft opgericht

Debat: Hoe draag ik als belegger bij aan een beter klimaat? (fragment)
Paul Koster (VEB), Mark van Baal (Follow This), Peter Wakkie (VEUO) en Bas-Jan Blom (ASN Bank) onder leiding van Eric Smit (Follow The Money) in debat over duurzaam beleggen. Kan groei wel groen zijn?


De ASN Bank wil in 2030 klimaatneutraal zijn. De ASN bank belegt daarom in ondernemingen, overheden en projecten die mensen- en arbeidsrechten, natuur en klimaat respecteren. Maar wat is eigenlijk de relatie tussen beleggen en klimaat? Economische groei gaat in veruit de meeste gevallen ten koste van het milieubehoud. Kan groei wel groen zijn? Hoe kunnen we groei en duurzaamheid aan elkaar verbinden?
Duurzaam beleggen. Beleggers en banken hebben hierin verschillende keuzes. Beleg je alleen in ondernemingen die reeds voldoen aan de duurzaamheidscriteria? Of kan je als aandeelhouder invloed uitoefenen op de koers van een bedrijf? Waar zit de grens? En hoe stimuleren we aandeelhouders om (klimaat)activistisch te beleggen?
Eric Smit
Eric Smit is hoofredacteur van Follow the Money, een multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek. Het platform doet onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten aan grote groepen in de samenleving. Follow the money kaart zaken aan en brengt mogelijke oplossingen in beeld.
Bas-Jan Blom
Bas-Jan Blom is als directeur ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. verantwoordelijk voor de beleggingsfondsen van de ASN Bank, en als eindverantwoordelijke van de afdeling ASN Vermogensopbouw voor het spaarbedrijf van de bank.
Mark van Baal
Mark van Baal is oprichter van Follow This. Follow This wil de wereld sneller duurzaam maken door Shell te bewegen een duurzaam energiebedrijf te worden. De organisatie stimuleert mensen om aandeelhouder van Shell te worden en bij aandeelhoudersvergaderingen massaal te pleiten voor de verduurzaming van de energiegigant.
Paul Koster
Paul Koster is directeur van Beleggersvereniging VEB. Sinds 1924 behartigt beleggersvereniging VEB de belangen van beleggers. De vereniging laat onder andere haar stem horen via de media en voert actie bij aantoonbare misstanden bij beursondernemingen. Eerder was Koster bestuurder van de AFM en chief compliance officer van de Amsterdamse beurs.

Previous

Next