fbpx

VS doet onderzoek naar misleiding door oliereuzen, Nederlander Mark van Baal getuigt

In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar de rol van oliebedrijven in de misleiding over de klimaatcrisis. Nederlander Mark van Baal van activistische aandeelhouder Follow This werd daarin als getuige gehoord. “Oliebedrijven die niet ten minste 50 procent van hun winst in nieuwe business modellen investeren, lopen het risico de Kodaks van de 21ste eeuw te worden.”

In opdracht van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden is een comité bezig met een onderzoek naar de vier grote oliemaatschappijen Exxon Mobil, Chevron, Shell en BP. Met het onderzoek, een soort parlementaire enquête, wil het Amerikaanse congres te weten komen in hoeverre de klimaatbeloftes die deze oliereuzen nu maken ook echt klimaatopwarming tegen gaan.

Voor het onderzoek worden verschillende mensen gehoord, van klimaatexperts tot milieurechtenadvocaten, tot ‘onze’ Mark van Baal van de activistische aandeelhouder Follow This. Van Baal getuigt namens meer dan achtduizend groene aandeelhouders in een hoorzitting van het Amerikaanse congres. […]

Steeds meer onderzoeken naar valse claims van fossiele bedrijven

Er lijkt een trend ingezet tegen de groenwassende claims van fossiele reuzen. In maart mag het congres vragen stellen aan de leidinggevenden van de vier oliemaatschappijen.

Volgens Van Baal is het hoopgevend om te zien dat de Democraten doorpakken. “In oktober ging het nog over de ontkenning van het probleem door de olie-industrie. Nu gaat het al over misleiding over de oplossing. Alle vier deze oliebedrijven claimen namelijk klimaatverandering aan te pakken, terwijl ze in werkelijkheid de klimaatcrisis verergeren door hun emissies nog te verhogen in de komende jaren.”

Lees het hele verhaal op Change Inc.

 

Previous

Next