fbpx

Veel pensioenfondsen vragen Shell om meer klimaatactie, maar ABP niet

NU.nl – Ruim 30 procent van de aandeelhouders van Shell wil dat het oliebedrijf in 2030 een substantieel lagere CO2-uitstoot heeft. Dit bleek dinsdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Scheveningen. Kritische beleggersgroep Follow This diende er voor de vijfde keer een klimaatresolutie in. De steun daarvoor is meer dan verdubbeld en komt onder andere van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), maar opnieuw niet van ABP.

Follow This vraagt Shell om in lijn met het klimaatakkoord van Parijs te gaan opereren. Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, besloten landen in 2015 dat de opwarming “ruim onder” 2 graden moet blijven, en liefst onder de anderhalve graad.

Dat vraagt twee dingen van de wereld, zegt oprichter Mark van Baal: een punt waarop de CO2-uitstoot nul wordt én een realistisch pad daarnaartoe. “Dat eerste blijkt het probleem niet. Veel bedrijven, waaronder Shell, formuleren prachtige klimaatdoelen voor de lange termijn, rond 2050. Maar het klimaat vraagt erom dat de wereldwijde CO2-uitstoot ook de komende tien jaar al substantieel omlaaggaat. Dat vraagt onze resolutie van Shell.”

Follow This roept Shell op de netto CO2-uitstoot tot 2030 met 25 tot 45 procent te verlagen ten opzichte van 2016. Die getallen zijn ontleend aan het recentste VN-klimaatrapport en houden ongeveer het midden tussen scenario’s van 2 en 1,5 graden opwarming.

Shell heeft wel klimaatdoelen voor 2030 opgesteld, maar die zijn relatief geformuleerd, legt Van Baal uit. “Shell wil de CO2-intensiteit tot 2030 met 20 procent terugdringen. Maar als Shell ondertussen bijvoorbeeld meer aardgas gaat produceren of meer vaten olie gaat verhandelen, resulteert dat niet in een nettoverlaging van de CO2-uitstoot en dat is wel wat het klimaat nodig heeft.”

Lees het hele artikel op NU.nl

Previous

Next