fbpx

Toch geen toenadering bij Shell tot ‘klimaatbeleggers’

 

Een half jaar durend onderzoek van Shell naar de klimaatwensen van de aandeelhouder heeft het concern niet dichter bij de activistische beleggingsgroep Follow This gebracht. Die conclusie valt te trekken uit een recentelijk gepubliceerd verslag van het olie- en gasconcern.

In mei kreeg een resolutie van Follow This, die Shell aanzet zich te houden aan het Akkoord van Parijs, steun van ruim 30 procent van de aandeelhouders. Het bedrijf verklaarde na afloop van die vergadering „volledig inzicht” te willen krijgen in „met name” de aandeelhouders die én voor de strategie van Shell stemden én voor de resolutie van het activistische Follow This. Ook gaf Shell aan „binnen zes maanden formeel verslag uit te brengen aan de beleggers”.

Volgens voorman Mark van Baal van Follow This laat het nu verschenen verslag van het onderzoek door Shell „de besluiteloosheid” van het bedrijf zien. „Dit verslag bevat geen enkele aanwijzing hoe ver het bedrijf de totale uitstoot van zijn eigen producten wil terugbrengen in 2030. Die uitstoot moet de komende tien jaar halveren om ‘Parijs’ te halen.”

„Het is typerend dat Shell zijn eigen onderzoeksvraag – waarom stemden aandeelhouders zowel voor Shells eigen klimaatresolutie als voor de klimaatresolutie van Follow This – onbeantwoord laat”, zegt Van Baal van Follow This. „Dat is typerend voor de tegenzin van de top om een groeiende groep aandeelhouders te begrijpen.”

Lees het hele verhaal in NRC

Previous

Next