fbpx

Shell vergroent, in elk geval op papier

Bedrijf kondigt investeringen aan in wind- en zonne-energie.
Door Sander van Mersbergen in Algemeen Dagblad 12 maart 2016.
Shell gaat weer investeren in wind- en zonne-energie. Dat schrijft de multinational in zijn jaarverslag over 2015. Als Shell de daad bij het woord voegt, is dat een breuk met het verleden. Maar of dat ook gebeurt? ‘Ze staan onder druk, dat is zeker.’
Onder het kopje ‘Strategy and Outlook’, op pagina 15 van het jaarverslag, windt Shell er geen doekjes om. ,,Gezien de groeiende vraag naar minder vervuilende energie, zijn we van plan om op grote schaal (…) te investeren in CO2-arme technologie en energie.”
Als voorbeelden noemt Shell gas, CO2-opslag, biobrandstof, én zon en wind. De aankondiging suggereert een trendbreuk. In het verslag over 2014 ontbreekt een dergelijke passage in elk geval.
….
Martijn Lodewijkx ziet de wijzigingen als belangrijk signaal. Hij is woordvoerder van Follow This, een aandeelhouderscollectief dat Shell wil bewegen tot een groenere koers.
,,Ik denk dat ze het zelf ook niet meer weten. Van Beurden houdt telkens vol dat de vraag naar olie pas over tientallen jaren piekt, maar dat scenario matcht niet met de afspraken die op de klimaatconferentie in Parijs zijn gemaakt, en de gevolgen daarvan. Ik denk dat Shell de druk voelt om iets te veranderen.”
Lees het hele artikel via Blendle.

Previous

Next