fbpx

Shell helpt klanten klimaatneutraal autorijden door het planten van bomen in Peru en Indonesië

Volgens directeur Marjan van Loon van Shell Nederland betekent dit dat automobilisten klimaatneutraal kunnen autorijden. Het geld van de deelnemers wordt gebruikt om in Peru en Indonesië bossen te beschermen en bomen te planten.

Het plan van Shell lijkt op de CO2-compensatie die bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen aanbieden. Tal van organisaties bieden dergelijke compensatieprogramma’s aan. Voor een vlucht betaalt de reiziger dan enkele euro’s, hooguit enkele tientjes. Een fonds wendt dat geld aan om bomen te planten of om zonnepanelen te plaatsen en zo de uitstoot van CO2 elders te verminderen.

Ook bij Shell is deelname aan de compensatie vrijwillig. Shell denkt er zakelijk voordeel mee te kunnen halen. Van Loon: ‘We nemen zo de klant mee die dit interessant vindt. Nu betreft het de compensatie, straks het laden voor elektrische rijders.

’Shell werkt hard aan een groener imago. Het kondigde als eerste oliemaatschappij aan dat het zijn CO2-voetafdruk voor 2050 zal halveren, en maakte de bonussen van zijn werknemers afhankelijk van de mate waarin dat lukt. Het stapt uit een lobby-club die zeer kritisch is op klimaatbeleid.

Shell kondigde ook aan nog eens tweehonderd snelladers te zullen bouwen in Nederland. Maandag maakte de club van kritische aandeelhouders Follow This al bekend Shell dit jaar te ontzien en geen klimaatresolutie te zullen indienen bij de aandeelhoudersvergadering. Dat gebeurt wel bij andere grote oliemaatschappijen.

Lees meer in de Volkskrant

                                                                                                    

Previous

Next