Shell gaat groene stroom en gas leveren aan Nederlandse consumenten. De energie is afkomstig van Nederlandse wind- en zonneparken, belooft het bedrijf. Shell gaat de concurrentie aan met Eneco, Essent en Vattenfall en hoopt eind dit jaar de eerste klanten te verwelkomen.
Hoewel Shell de ambitie heeft uitgesproken in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten, en stelt dat het bedrijfsbeleid in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs, zijn critici absoluut niet tevreden over de koers van het bedrijf.
Een steeds belangrijker speler in dit debat is Follow This, een groep kritische aandeelhouders die Shell wil dwingen tot groener beleid. In een algemeen commentaar op het huidige Shell-beleid zegt Follow This-voorman Mark van Baal, die bij de laatste aandeelhoudersvergadering gesteund werd door 30 procent van de Shell-aandeelhouders, dat hij elke stap in de richting van vergroening toejuicht. Elektriciteit is ‘een heel belangrijke factor in de energietransitie’, stelt Van Baal. ‘Het is op dit moment de enige vorm van energie die makkelijk verduurzaamd kan worden.’
Maar Follow This staat pas echt te juichen, zegt hij, als het bedrijf wereldwijd in al zijn keuzes laat zien dat er een andere wind waait. Dat is nog niet het geval. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers bleek dat de investeringen in olie en gas (16 tot 17 miljard dollar) ook dit jaar weer vele malen groter zijn dan die in groene energie (2 tot 3 miljard dollar).
‘Beloftes zijn mooi, maar het gaat om de prestaties. Het laatste IPCC-rapport is heel duidelijk. We moeten meteen handelen, we moeten snel handelen, en we moeten op grote schaal handelen. Als we onder de 1,5 graden opwarming van Parijs willen blijven, moet Shell echt meer doen. Dan moet de uitstoot in 2030 met 40 procent omlaag. De huidige plannen van het bedrijf zijn absoluut niet toereikend.’