fbpx

Shell blijft met name in fossiel investeren, ondanks scherpere CO2-doelstellingen

NOS | Shell zegt in 2050 CO2-neutraal te willen zijn, maar dat betekent niet dat het concern de komende jaren vol inzet op schonere energiebronnen en brandstoffen. Uit een investeringsbudget van om en nabij de 20 miljard dollar gaat veruit het meeste naar fossiele activiteiten als olie, chemie en gas.

Dat Shell het heeft over doelstellingen en niet meer over ambities is een “stap voorwaarts”, zegt de activistische aandeelhouder Mark van Baal. Met Follow This probeert hij al jaren oliebedrijven richting een groenere koers te dwingen. “Shell luistert opnieuw naar aandeelhouders die voor de Follow This klimaatresolutie hebben gestemd” zegt hij.

De tussentijdse CO2-doelstelling van 20 procent minder in 2030 is volgens van Baal wel te laag om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Ook laten de investeringen geen duidelijke koersverandering zien. “Het is met name zorgelijk dat er nog steeds 8 miljard dollar per jaar naar exploratie en productie van nog meer fossiele brandstoffen gaat.”

De tussentijdse CO2-doelstelling van 20 procent minder in 2030 is volgens Van Baal wel te laag om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Lees het artikel op NOS Nieuws

Previous

Next