fbpx

Pensioenfondsen, help Shell groene koers te varen

In april adviseert Shell zijn aandeelhouders om voor of tegen een groene aandeelhoudersresolutie te stemmen. Grootaandeelhouders, zoals de Nederlandse pensioenfondsen, moeten Shell daarom nu steunen om een groene koers te gaan varen. Schrijven:

  • Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde
  • Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris
  • Marjolein Demmers, directeur De Groene Zaak
  • Duncan Stutterheim, ondernemer
  • Mark van Baal, Follow This
  • Jeremy Leggett, entrepreneur, writer and Exec Chair of SolarAid
  • Mark Campagnale, founder of Carbon Tracker, devisor of the ‘unburnable carbon’ thesis

in de Volkskrant.
“Het vertrouwen (in de olie-industrie) is zo ver gedaald dat het een serieus probleem is geworden voor onze toekomst,” zei Shell-CEO Ben van Beurden in maart tegen een zaal vol collega’s in Texas. Van Beurden worstelt al langer met de onwil van de maatschappij om zijn bedrijf te zien als een force for good, zoals hij Shell zelf graag ziet. In interviews noemt hij dit het grootste probleem uit zijn hele carrière.
De oplossing voor dit probleem staat op de agenda van de volgende aandeelhoudersvergadering van Shell, waar de volgende aandeelhoudersresolutie ter stemming komt: “Aandeelhouders steunen Shell om de leiding te nemen in de energietransitie.” Deze groene resolutie vraagt Shell om doelen te stellen die verenigbaar zijn met het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius.
In lekentaal: Shell zet zijn volle gewicht achter de energietransitie naar een duurzame energievoorziening, bijvoorbeeld door windparken te bouwen in plaats van nog meer olie- en gasbronnen aan te boren. De invulling is aan Shell.
Goed voor de toekomst van Shell, goed voor zijn aandeelhouders en goed voor de wereld. Dé kans om een force for good te worden.
Op 20 april publiceert Shell zijn stemadvies aan zijn aandeelhouders. Of dit advies voor of tegen zal zijn, hangt sterk af van de signalen die Shell van zijn aandeelhouders krijgt.
Het is daarom nu aan de grootaandeelhouders om Shell duidelijk te maken dat ze een koerswijziging steunen. Beleggers als Actiam (onder meer Zwitserleven), Blue Sky Group (KLM, SNS Reaal en Total Nederland) en de Franse belegger Ecofi Investissements deden dit in de media. MN (pensioenfondsen PMT en PME) heeft in de media aangegeven een stevige dialoog met Shell over de energietransitie te voeren. Andere beleggers doen dit achter de schermen.
Bij het steunen van Shell om zijn koers te verleggen, maken de pensioenfondsen hun aandeelhouderschap verenigbaar met hun eigen groene ambities. Eumedion, de Nederlandse belangenbehartiger van institutionele beleggers, schreef vorig jaar in zijn position statement: “Leden van Eumedion sporen bedrijven aan om een overzicht te geven van hun inspanningen om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen.”
Bovendien maken beleggers hun aandelenportefeuille hiermee toekomstbestendig. Welke twintiger wil dat zijn pensioengeld wordt geïnvesteerd in fossiele energiebedrijven, die tegen de tijd dat hij met pensioen gaat de leefbaarheid op aarde hebben ontwricht en failliet zijn gegaan? (helaas in die volgorde)
Bij het steunen van deze groene Shell-resolutie kunnen pensioenfondsen weer aan hun achterban uitleggen waarom ze aandelen in een fossiel bedrijf als Shell hebben: omdat Shell de energietransitie gaat versnellen.
Investeren in nieuwe energiebronnen hoeft niet ten koste te gaan van het dividend. De investeringen die Shell vandaag doet in de exploratie van olie of gas, leveren pas over jaren olie, gas en geld op. Het verplaatsen van die investeringen naar nieuwe energie heeft daarom geen invloed op Shells vermogen om volgend kwartaal dividend uit te keren. Investeren in de energievoorziening van de toekomst is juist de enige manier om het dividend op de lange termijn veilig te stellen.
Pensioenfondsen, help Shell. Ze hebben de steun van hun aandeelhouders nodig in de energietransitie naar een nieuwe energievoorziening. Laat Shell daarom nu al weten dat je voor de groene Shell-resolutie gaat stemmen om Shell te stimuleren een positief stemadvies te geven.
Bij voldoende steun van aandeelhouders kan Shell een groene stip op de horizon zetten, kan de maatschappij Shell gaan vertrouwen als force for good en heeft Ben van Beurden de grootste uitdaging uit zijn carrière opgelost.
 

Previous

Next