fbpx

Pensioenfonds tegen boringen Shell in Alaska

Financieele Dagblad, 20 mei 2015
Bert van Dijk en Nelleke Trappenburg, Amsterdam/Scheveningen
Pensioenfondsen ABP en PFZW, beide aandeelhouder van Shell, willen niet dat het olieconcern gaat boren in het noordpoolgebied. Ambtenarenfonds ABP uitte dinsdag zijn bezwaren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell. Zorgfonds PFZW heeft zijn bedenkingen eerder al via uitvoerder PGGM kenbaar gemaakt in gesprekken met Shell, aldus de zegsman van PGGM.
De pensioenfondsen vinden boringen in het poolgebied een te groot risico voor het milieu en het bedrijf zelf. Harmen Geers van APG, de uitvoerder van ABP, wijst op de olieramp van BP in de Golf van Mexico. ‘Dat was niet alleen een enorme milieuramp, maar kostte het bedrijf ook de helft van de waarde’, aldus Geers.
Daarbij zijn er volgens APG betere alternatieven voorhanden nu Shell het Britse BG Group wil overnemen. BG boort naar gas in het Australische Queensland. ‘Boringen in Australië hebben een veel grotere kans op slagen dan in Alaska en zijn sneller te verwezenlijken’, aldus Geers. ‘Shell moet zich focussen op de synergie met BG en moet de plannen voor boringen in Alaska bevriezen.’
Mocht Shell niet luisteren, dan wil APG nog niet zeggen wat het gaat doen.
ABP heeft een belang van circa 0,5% in Shell. PFZW van 0,1%.

Previous

Next