fbpx

Pensioenbelegger ABP verkoopt olie- en gasbedrijven: ‘Noodzakelijke koerswijziging’

FD – Pensioenfonds ABP stopt vanwege de klimaatverandering met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. De aankondiging van het grootste pensioenfonds van Nederland, een historisch besluit, komt na forse druk van de deelnemers en aangesloten werkgevers om uit de beleggingen in olie, gas en kolen te stappen.

Als belegger in oliemaatschappij Shell kreeg ABP veel kritiek, omdat het op de aandeelhoudersvergaderingen nooit voor de klimaatresolutie van Follow This heeft gestemd. Andere Nederlandse pensioenfondsen deden dat wel. ‘Shell verliest vandaag één van zijn beste vrienden, we hopen dat dit het bestuur van Shell wakker schudt,’ reageert Mark van Baal van Follow This per mail.

Van Baal hoopt dat andere duurzame beleggers, die wel voor klimaatresoluties stemmen, de aandelen van ABP overnemen. ‘Blijkbaar heeft Follow This meer vertrouwen in Shell dan ABP; Follow This en beleggers die voor klimaatresoluties stemmen, geloven dat de olie-en gasindustrie zijn volle gewicht achter de energietransitie kan en moet zetten om Parijs te halen.’

Het op één na grootste pensioenfonds van Nederland, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, heeft nog geen plannen om op korte termijn uit fossiel te stappen. Volgens een woordvoerder houdt het fonds wel vast aan de strategie om als aandeelhouder bedrijven te bewegen tot ander gedrag.

Lees het hele artikel in het Financieele Dagblad

Previous

Next