fbpx

Cash machines pompen nu olie op

De winst van olie- en gasindustrie is substantieel gestegen, maar bekendmakingen op het gebied van verduurzaming blijven bij de fraaie kwartaalcijfers uit. Dat valt extra op nu alle ogen op Glasgow zijn gericht.

Mark van Baal van de activistische beleggersgroep Follow This is niet verbaasd dat de oliesector ditmaal geen formele rol bij de klimaattop heeft kunnen bemachtigen. „Voor de komende tien jaar is geen van de grote olieconcerns met een serieus plan bezig om de absolute omvang van de uitstoot substantieel te verminderen. En dat is noodzakelijk omdat we alleen in de komende tien jaar bij een snelle reductie nog het scenario van maximaal anderhalve graad opwarming kunnen bereiken.”

„Natuurlijk moet iedereen het maximale doen. De olieproducenten kunnen het niet alleen, maar die zijn ook nog niet echt actief geweest, terwijl zij al decennia weten dat de aarde door fossiele energie opwarmt”, zegt Van Baal van Follow This. „Nu pas komen ze op grotere schaal met laadmogelijkheden bij hun benzinestations. Ik denk dat de olie-industrie met haar kennis ook een veel grotere rol kan spelen bij de aanleg van windparken”.

Van Baal ziet de belegger kritischer worden. ABP kondigde als een van de grootste pensioenfondsen in de wereld aan om niet meer in fossiele aandelen te beleggen. Follow This krijgt elk jaar meer steun voor zijn ‘klimaatresoluties’ bij aandeelhoudersvergaderingen. Daarbij roept het de olieconcerns op om te gaan voldoen aan het Parijsakkoord. Bij Shell werd die oproep door bijna een derde gesteund. Een Amerikaanse actiegroep slaagde erin om bij Exxon met brede steun drie ‘groene’ commissarissen te benoemen. „Veel beleggers beseffen dat er geen tijd meer is om nog een paar jaar over verduurzaming te gaan praten.”

Lees het hele artikel in NRC

Previous

Next