NRC | Veel oliemaatschappijen zeggen in 2050 per saldo geen schadelijke stoffen meer uit te zullen stoten. Maar wat is die toezegging waard, wil de belegger weten, als de huidige emissies niet snel afnemen?
De mening van kritische beleggers wint aan gewicht. Vanaf komende week krijgen de aandeelhouders van tien olieconcerns in de jaarlijkse vergadering een resolutie van Follow This voorgelegd waarin zij voor een meer duurzame koers kunnen kiezen.
De steun voor deze activistische belegger groeit: bij Shell kreeg de oproep om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs (de opwarming van de aarde beperken tot liefst hooguit 1,5 graden Celsius) vorig jaar zelfs de steun van 30 procent van de aandeelhoudersvergadering. Dat was in 2016 nog 2,7 procent. De meeste grote Nederlandse beleggers [9 van de 10] hebben al aangegeven in mei voor de motie van Follow This te stemmen.
“BP en Shell leggen veel nadruk op 2050, wanneer zij netto geen CO2 meer willen uitstoten. Maar wat de komende tien jaar gebeurt, is veel belangrijker. Als dat niet voldoende is, als dat helemaal niet in lijn is met de Parijse doelen, dan maakt het ook niet zoveel uit wat je doelen voor 2050 zijn.” – Dimitri Lafleur, Global Climate Insights (GCI) .
“Voor de komende jaren heeft Shell geen doelstellingen voor de absolute emissie van verkochte fossiele producten. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft berekend dat de uitstoot in 2030 38 procent lager moet liggen om een maximale opwarming van 1,5 graden binnen bereik te houden.”
‘Netto nul’ wordt door veel bedrijven gebruikt als rookgordijn. „Netto nul geen synoniem is voor maximaal anderhalve graad opwarming.” – Mike Coffin, Carbon Tracker.
„Ik zie het niet graag als een stoelendans, maar in feite is het dat wel. Telkens wordt er één stoel weggehaald, de ruim 40 gigaton CO2 die we per jaar uitstoten. Als alle stoelen zijn verdwenen, gaan we door de grens van de anderhalve graad opwarming heen. Met de huidige snelheid is dat over ongeveer acht jaar.” – Carbon Tracker-oprichter Mark Campanale.
Dat beleggers kritischer worden, is logisch, vindt Campanale. Zie bijvoorbeeld de groeiende steun voor Follow This. „Aandeelhouders willen de verzekering dat hun geld niet in dure fossiele projecten wordt gestoken, met een grote kans dat ze die investering niet terugverdienen.”
Lees het diepgravende artikel in NRC over de essentie van de weg naar Parijs en de rol van de fossiele industrie