fbpx

Moment voor harde keus voor beleggers in fossiel komt dichterbij

NRC – Wie oppervlakkig kijkt zou denken dat de aandeelhoudersvergadering van Shell is uitgelopen op applaus voor de raad van bestuur. Voor het eerst, en tot nu toe als enige, legde Shell afgelopen dinsdag een resolutie voor aan de aandeelhouders met daarin de transitie naar een klimaatvriendelijke toekomst en die kon op massale instemming rekenen. Dank u voor de steun, tot over drie jaar.

Maar onder de oppervlakte smeult er iets. Beleggers tonen zich in toenemende mate kritisch op het klimaatbeleid van oliebedrijven als Shell. Dat bleek deze week uit twee voorvallen. Ten eerste maakte een van Nederlands grootste beleggers, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW, 251 miljard euro aan belegd vermogen), bekend tegen het klimaatbeleid van Shell te stemmen. Het fonds steunt de brede ambitie van Shell om in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar vindt de weg daar naartoe (wel olie en gas blijven produceren en de uitstoot compenseren met bijvoorbeeld de aanplant van bomen) onvoldoende.

Ten tweede kreeg een resolutie van groene belangenvereniging Follow This steun van 30 procent van de aandeelhouders van Shell. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de steun vorig jaar. Die resolutie roept Shell op zich te houden aan de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs. Naast PFZW steunden ook onder meer Achmea en Nationale Nederlanden deze oproep.

Eerder kregen soortgelijke resoluties van Follow This bij oliebedrijven BP en ConocoPhillips ook al relatief veel steun van aandeelhouders. Het past in de trend waar grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars bedrijven in hun portefeuilles onder druk zetten om duurzamer te worden. Vaak doen zij dit op verzoek van hun klanten.

Lees het hele commentaar op NRC

Previous

Next