fbpx

Minder steun voor vergroening onder beleggers Shell

NRC – Ruim 20 procent van de aandeelhouders wil dat Shell duurzamer wordt. Dat was vorig jaar nog ruim 30 procent.

De lagere steun voor Follow This, dat al zes jaar een resolutie bij de aandeelhoudersvergadering van Shell inbrengt, kan te maken hebben met de oorlogssituatie in Oekraïne en de huidige energiecrisis. Ook de steun bij BP daalde dit jaar, van 21 naar 15 procent.

Eerder meldde de grote belegger BlackRock (goed voor een belang van ruim 6 procent in Shell) dit jaar minder snel klimaatresoluties te zullen steunen. Volgens de Amerikaanse beleggers zijn op dit moment nieuwe fossiele investeringen juist nodig om eventuele tekorten te voorkomen. Vóór de vergadering hadden negen van de tien grootste Nederlandse beleggers, zoals PGGM, Aegon en Achmea, al aangegeven de resolutie van Follow This te steunen.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell nam uitgebreid de tijd om uit te leggen waarom de resolutie van Follow This volgens hem onrealistisch is. De oproep om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen substantieel te verlagen zou er in de praktijk toe leiden dat Shell een deel van zijn activiteiten zou moeten staken.

Directeur Mark van Baal van Follow This vroeg Van Beurden hoeveel Shells uitstoot in 2030 zal zijn gedaald, maar daar wilde de topman geen duidelijkheid over geven.

Volgens critici is juist een snelle daling cruciaal voor de vraag of het Parijs-akkoord wordt gehaald. Vorig jaar verplichtte de Haagse rechter het concern in een rechtszaak van Milieudefensie om de uitstoot in 2030 met 45 procent terug te brengen.

Lees het hele artikel in NRC

Previous

Next