fbpx

Milieudefensie wint baanbrekende rechtszaak van Shell over CO₂-uitstoot

NRC –  Shell moet de uitstoot van broeikasgassen sneller terugbrengen om te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dat oordeelt de rechter in een veelbesproken rechtszaak die was aangespannen door onder meer klimaatorganisatie Milieudefensie en ruim 17.000 individuele eisers.

Shell moet zijn CO₂-uitstoot uiterlijk in 2030 met netto 45 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 2019, beveelt de rechtbank. Ook heeft Shell volgens de rechter een „zwaarwegende inspanningsverplichting” ten opzichte van zijn toeleveranciers en afnemers als het gaat om CO₂-reductie. De uitspraak kan ertoe leiden dat ook andere internationale oliemaatschappijen via de rechter worden gedwongen om meer te doen om milieuschade te voorkomen.

Volgens Shell zelf is zijn bedrijfsstrategie wel in overeenstemming met Parijs, zoals het bedrijf ook op de recente aandeelhoudersvergadering nog eens heeft gezegd. Veel aandeelhouders bleken daar overigens aan te twijfelen. Een motie van het activistische beleggerscollectief Follow This, waarin werd gevraagd om strenger beleid, kreeg steun van 30 procent van de aandeelhouders, het dubbele van vorig jaar.

Lees het hele artikel in NCR

 

Previous

Next