fbpx

Follow This dient klimaatresoluties in bij Amerikaanse oliebedrijven

Exxon Mobil is één van de acht grote gas- en oliebedrijven die in 2022 een klimaatresolutie van Follow This op de aandeelhoudersvergadering kan verwachten.

Exxon Mobil is één van de acht grote gas- en oliebedrijven die in 2022 een klimaatresolutie van Follow This op de aandeelhoudersvergadering kan verwachten. Eerder kon Exxon Mobil dit voorkomen, maar Mark van Baal verwacht dat het komend jaar anders zal lopen. Daar heeft hij een goede reden voor: de samenstelling van de Amerikaanse beurswaakhond SEC is veranderd.

Het op de agenda krijgen van een klimaatresolutie is de eerste stap. De tweede is dat er zoveel mogelijk aandeelhouders meestemmen met die resolutie. Van Baal merkt dat aandeelhouders dat steeds vaker doen. “Toen Follow This begon was het heel erg risicovol om voor te stemmen en nu is het een risico om tegen te stemmen”, aldus de Follow This-voorman. Als voorbeeld geeft hij ABP en Robeco. Deze partijen onthielden zich van stemming en werden daar volgens Van Baal achteraf op aangesproken.

Vijf oliebedrijven hebben inmiddels doelen gesteld om de CO2-uitstoot van hun producten terug te dringen. “Daar hadden ze alle vijf geen zin in”, benadrukt Van Baal. “Ze hebben het alleen gedaan nadat een flink aantal beleggers ervoor stemden. De volgende stap is dat die doelen echt in lijn met Parijs komen.” Hij denkt dat ook dat alleen maar lukt door erover te stemmen. Alleen dan komen bedrijven in beweging. “Het is nu echt aan de beleggers.”

Lees het hele verhaal op Change Inc.

 

 

 

 

 

Previous

Next