”Red de wereld, koop Shell”, met die slogan gaat Mark van Baal in 2015 de zeepkist op. De 51-jarige Amsterdammer trekt de stoute schoenen aan en start een burgerbeweging: aandeelhoudersvereniging Follow This. Volgens Van Baal heeft Shell de „billions and brains”, het geld en de hersenen, om met een oplossing te komen voor CO2-vrije energie. In een mum van tijd vindt hij een paar investeerders die hem steunen. Maar ook de gewone man koopt groene aandelen van Shell via Follow This – voor nog geen 30 euro.
Een aandeelhouder heeft macht, beseft Van Baal als geen ander. Deze kan op de aandeelhoudersvergaderingen –ieder jaar in mei– namelijk voorstellen indienen. Dat doet hij dan ook. Ieder jaar weer. Deze voorstellen, ook wel klimaatresoluties geheten, hameren op één boodschap: breng investeringen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.
Met de resoluties speelt Follow This zich in de kijker. Inmiddels telt Van Baals beweging al meer dan 7500 groene aandeelhouders. Ook de portefeuille breidt uit: BP, Total, Chevron en andere fossiele bedrijven moeten er eveneens aan geloven. Afgelopen mei diende Follow This op aandeelhoudersvergaderingen van maar liefst zeven oliegiganten een klimaatvoorstel in.
En er is steun. De resoluties van Follow This kunnen ieder jaar op meer instemming rekenen van de overige aandeelhouders – waaronder pensioenfondsen die hun vele miljarden bij Shell stallen. Zo stemde in mei bij Shell 30 procent van de aandeelhouders voor, terwijl de top van Shell steun juist ontraadde. En bij de Amerikaanse bedrijven Chevron en ConocoPhillips ging het zelfs om een meerderheid (61 om 58 procent).
Lees het hele interview op RD.nl