Mark van Baal (51), oprichter van de ngo Follow This, veranderde van mening over de invloed van individuen op oliemaatschappijen.
Oude standpunt
Als individu sta je machteloos tegenover oliemaatschappijen en als gevolg daarvan sta je machteloos tegenover klimaatverandering.
Nieuwe standpunt
Je kunt als individu wel degelijk een verschil maken en invloed uitoefenen op de koers van oliebedrijven. Naast de individuele aandeelhouders hebben we ook grote beleggers op de vergadering zover gekregen om vóór onze resolutie te stemmen.
De mensen die op een aandeelhoudersvergadering namens een grote investeerder voor een groene resolutie stemmen, zijn zowel idealisten – ze willen een betere wereld achterlaten en zijn nu in de positie om daar iets voor te doen – als realisten. Want het argument van Shell luidt: verduurzamen kost zo veel geld, dat brengt de waarde van alle aandelen in gevaar. Hun tegenargument is: klimaatverandering is zo urgent en ingrijpend dat onze gehele portefeuille als beleggers gevaar loopt – door extreem weer, overstromingen, vluchtelingenstromen, mislukte oogsten…
Zulke individuen maken een enorm en broodnodig verschil. Ik heb inmiddels elke hoop laten varen dat de bedrijfsleiding van Shell zelf tot dit inzicht komt. Ze zijn te lang succesvol geweest in gas en olie om het roer om te gooien.
‘We hebben bedrijven als Shell nodig. Ze zijn vaak machtiger dan overheden. Zij hebben de kennis, de miljarden en de politieke invloed om de overstap te maken naar duurzame energie.
Lees het hele interview door Arnout le Clercq in de Volkskrant