fbpx

IEA: stop direct met olie- of gaswinning om klimaatdoelen Parijs te halen

De Volkskrant – Nu stoppen met zoeken naar olie en gas, anders is 1,5 graad opwarming een utopie, zegt het internationale energieagentschap IEA.

De conclusies van een dinsdag verschenen rapport van het energieagentschap IEA laten weinig ruimte voor twijfel: we kunnen opmaken wat er aan fossiel in de kelders ligt, daarna moeten wind, zon en in mindere mate kernenergie de wereldwijde energievoorziening hebben overgenomen. Hiertoe zijn enorme investeringen nodig, en snel: 5.000 miljard dollar per jaar (4.100 miljard euro) vanaf 2030.

Niettemin groeit de druk om meer te doen tegen klimaatverandering. Zo kreeg de activistische beleggersgroep Follow This dinsdag brede steun voor de klimaatresolutie die zij voor de vijfde keer had ingediend. Ruim 30 procent van Shells aandeelhouders steunde de resolutie, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Shells eigen klimaatresolutie kreeg overigens nog veel meer stemmen: bijna 89 procent van de aandeelhouders ging ermee akkoord. Het concern laat in een reactie weten blij te zijn met de ‘krachtige steun’.

Mark van Baal, oprichter van Follow This, zegt dat zijn club juist een enorme overwinning heeft geboekt. ‘Shell heeft zijn aandeelhouders aangeraden onze resolutie te verwerpen en toch zegt bijna een op de drie: wat jullie doen is niet genoeg. Jullie moeten nu in actie komen en niet in 2050. Een steeds grotere groep aandeelhouders gelooft ze niet meer.’

Follow This wil dat Shell zich duidelijker uitspreekt over de klimaatdoelen in 2030. ‘In gesprekken met de concernleiding hebben we gezegd: als je dat duidelijk maakt, trekken wij onze resolutie in.’ Topman Ben van Beurden zei dinsdag dat de CO2-emissies dalen, maar ‘waar we zullen zijn in 2030 is een gok’.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant

Previous

Next