fbpx

Hoe de actiegroep de oliereus Shell bijstuurt

NRC | De pensioenwereld en Shell, die zich elk voorstaan op hun langetermijnstrategie, hebben ontdekt dat zij parallelle belangen hebben. Een langetermijnvisie is echter vaak gratuit en vrijblijvend zonder concrete kortlopende doelstellingen.

En juist dáár neemt de druk al een tijdje toe. Van de beleggers op Shell. Van de Nederlandse financiële actiegroep Follow This die op Shell-aandeelhoudersvergaderingen per motie vraagt om concrete stappen. Maandag kondigde Follow This aan dat ook bij Exxon, BP en Chevron te gaan doen.

De druk komt van de toezichthoudende Nederlandsche Bank die de geldgiganten waarschuwt: zorg dat je niet blijft zitten met fossiele beleggingen die in waarde verdampen.

De druk komt ook van de belanghebbenden bij solide pensioenen zelf. Dat is dé katalysator. Voor het derde jaar op rij bleek in 2017 uit peilingen dat bijna tweederde van de deelnemers van ABP wil dat het fonds een duurzame en verantwoorde belegger is. Ook daar voert Follow This zijn lobby. ‘Kleingeld’ tegenover het grootkapitaal: denk aan je verantwoordelijkheid als belegger, zegt de actiegroep tegen de pensioenwereld. Denk aan de opvatting van je achterban.

Op de vergaderingen van Shell stemde de overgrote meerderheid van beleggers de laatste drie jaar steeds tégen de motie van Follow This. Maar de olietankers Shell en APG/ABP verleggen wél hun koers. Activisme werkt.   

Lees het hele artikel op nrc.nl                                                                                        

Previous

Next