fbpx

Shell krijgt helder groen signaal tijdens aandeelhoudersvergadering

Shell krijgt een helder signaal tijdens aandeelhoudersvergadering om meer te gaan investeren in duurzame energie. Follow This is zeer tevreden over het resultaat.
De stemuitslag van resolutie 19, Shell wordt een duurzaam energiebedrijf, was ondanks het negatieve stemadvies van het Shell-bestuur:
Voor:               107 miljoen aandelen (waarde: € 2,4 miljard, 3 procent)
Onthouding:  124 miljoen aandelen (€ 2,7 miljard, 3 procent)
Tegen             3.953 miljoen aandelen (€ 87 miljard, 94 procent)
Opvallend is dat 3 procent (2,7 miljard euro) het hokje “withheld” (onthouding) aankruiste. Onder hen bevonden zich de pensioenfondsen van de medisch specialisten en de detailhandel, die hiermee Shell een signaal wilden geven om meer leiderschap te tonen in de energietransitie naar duurzame energie.
Grote pensioenfondsen (20 tot 25 procent van de aandelen Shell) spraken hun steun uit voor de geest van de resolutie, maar wilden niet voor stemmen, omdat ze niet op de stoel van de bestuurders van Shell willen gaan zitten. Ze spraken wel luid en duidelijk uit dat ook zij meer leiderschap van Shell in de energietransitie verwachten.
Follow This is zeer tevreden over de uitslag. In mei 2015 spraken we voor het eerst op de Shell-aandeelhoudersvergadering, namens 400 aandeelhouders met 10.000 aandelen. Een jaar later hebben we ruim 100 miljoen aandelen (met een waarde van ongeveer 2,5 miljard euro) achter onze missie: Shell wordt een duurzaam energiebedrijf, 10.000 keer zo veel. TCI had in 2007 slechts een procent van de aandelen nodig om ABN Amro op te splitsen. Wij hebben nu 3 procent achter onze missie.
Het belangrijkste is dat duurzame energie nu op de agenda van Shell staat en er niet meer af zal gaan tot Shell een duurzaam energiebedrijf is.
Volgend jaar staat duurzame energie opnieuw op de agenda van de Shell-aandeelhoudersvergadering, maar we hopen dat het Shell-bestuur in de loop van dit jaar aankondigt een stip op de horizon te zetten.

Previous

Next