fbpx

Grote Nederlandse beleggers willen gezamenlijk oliebedrijven verduurzamen

Trouw | Onder druk van aandeelhouders als Follow This was Shell het eerste grote oliebedrijf dat doelstellingen formuleerde om de uitstoot van CO2 terug te brengen. Omdat Shell voorop loopt ten opzichte van zijn concurrenten, heeft Follow This besloten een nieuwe resolutie voor de aanstaande aandeelhoudersvergadering in mei terug te trekken. Daarmee krijgt Shell een jaar extra de tijd om ‘de klimaatambities in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs’, stelt Follow This.

Makkelijk was die beslissing niet, zegt oprichter Mark van Baal van Follow This. “Het is een keuze tussen principes en strategie. Onze principes zijn duidelijk: we willen dat oliebedrijven zich daadwerkelijk committeren aan het halen van de doelen van Parijs. Maar we willen deze zes grote beleggers de tijd geven om hun gezamenlijke ambitie neer te leggen.” Die strategie kan er volgens Van Baal toe leiden dat ook andere oliebedrijven meer druk gaan voelen om de klimaatdoelstellingen aan te scherpen.

Hoewel Shell voorop loopt, is Van Baal nog lang niet tevreden over de ambities van het bedrijf. Shell heeft nu doelstellingen die de CO2-uitstoot per 2050 met zo’n 30 procent verminderen, stelt hij. Dat zou ten minste 65 procent moeten zijn om Parijs te halen, zegt Van Baal. “En wat ons betreft wordt het 100 procent.” Wel prijst hij Shell omdat het bedrijf ook de uitstoot van de producten die het verkoopt meerekent in de reductiedoelstelling, waar normaal gesproken bedrijven verantwoordelijkheid voor die uitstoot afwijzen.

Lees meer in Trouw

Previous

Next