fbpx

Gevestigde autofabrikant gaat nu ook elektrisch

Audi presenteert op de autoshow in Frankfurt de Quattro, zijn eerste elektrische (concept)auto. De blauwe conceptauto is het nieuwe paradepaardje van Audi. Niet omdat hij sneller kan dan de SUV’s van concurrenten, maar omdat het de eerste elektrische auto is van de fabrikant uit Ingolstadt.
Audi is niet de enige met een volledig elektrisch conceptmodel. Ook Porsche, Peugeot en Mercedes komen op de autobeurs in Frankfurt met flitsende studiemodellen. Opvallend, omdat Porsches topman Matthias Müller bijvoorbeeld begin dit jaar nog twijfelde of hij moest inzetten op de elektrische auto. Concurrent BMW had met de lancering van een elektrische en een hybride sportauto eerder namelijk weinig succes. Andere bouwers liepen ook niet hard van stapel.
Wat is er dan veranderd? Een nieuwkomer blijkt de markt te hebben wakkergeschud. Het Californische Tesla heeft met zijn Model S het afgelopen jaar bewezen dat er wel degelijk markt is voor snelle elektrische auto’s.
Dus heeft Müller dinsdag een elektrische conceptversie gepresenteerd die het ruim 500 kilometer volhoudt en binnen een kwartier voor 80% is opgeladen. Ook ‘voelt hij als een Porsche 911’, aldus de topman. De komende jaren komt hij nog niet op de markt, want die moet er volgens de Porsche-man wel helemaal klaar voor zijn. Daarom denkt hij aan lanceerjaar 2019. Audi komt al in 2018.
De elektrische auto is zo niet langer een ver toekomstbeeld dat vooral om fiscale redenen aantrekkelijk is, nee de modellen die de komende jaren op de markt komen moeten minstens zo sexy en snel zijn als hun benzinemotorvariant.
Saskia Jonker in Het Financieele Dagblad, 17 september

Previous

Next