NRC | Het is een nieuw geluid. De afgelopen meimaand, de periode waarin de oliesector zijn jaarvergaderingen voor aandeelhouders houdt, stond klimaatverandering bijna overal hoog op de agenda.
Bij Exxon Mobil en Chevron in de VS, twee van de grootste onafhankelijke oliebedrijven ter wereld, dienden beleggers woensdag resoluties in om de fossiele koers van het bedrijf te beïnvloeden. Hetzelfde gebeurde eerder deze maand bij het Britse BP – ook een van de supermajors – en het kleinere Noorse oliebedrijf Equinor.
ExxonMobil kreeg de hardste kritiek. Twee grote beleggers, de Church of England en het pensioenfonds van de staat New York, hadden een ambitieuze klimaatresolutie willen indienen. De Nederlandse financiële actiegroep Follow This deed dat deze maand bij BP en Equinor, en vorig jaar bij Shell. Maar al in april werd bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) had ingestemd met een blokkade van de klimaatresolutie: ExxonMobil mocht die van de agenda schrappen.
Tussen de grote westerse oliebedrijven tekent zich sinds het akkoord van Parijs uit 2015 een richtingenstrijd af. Van de vijf grootste is Shell het enige dat een concreet plan heeft om in 2070 CO2-neutraal te worden, al zit dat plan volgens het laatste IPCC-rapport op het uiterste randje van wat het Parijsakkoord vraagt.
De voorstemmers vormen vooralsnog een minderheid, al kreeg woensdag bij Chevron een klimaatresolutie van financiële actiegroep As You Sow een verrassende 33 procent. De nog verdergaande voorstellen van actiegroep Follow This kregen deze maand bij BP en Equinor 8 en 12 procent. Toch was directeur Mark van Baal van Follow tevreden. „Al die mensen stemmen niet met het management mee. Bob Dudley is als de dood dat dit gaat groeien.”