De Volkskrant | 8 april 2019
Mark van Baal, initiatiefnemer van Follow This, noemt de beslissing ‘de moeilijkste uit het bestaan van Follow This’. ‘Shell is nog niet van ons af. Als Shell eind dit jaar niet voldoet aan onze eisen, komen we volgend jaar weer met een resolutie naar de aandeelhoudersvergadering.
’Follow This kwam tot dit besluit onder druk van een zestal grote beleggers die de groep afgelopen jaren steunden. Dat zijn Aegon, NN en Actiam, en de beleggers van van enkele grote pensioenfondsen. ‘Het zijn zes van de tien grootste beleggers in Nederland, en het is goed nu te luisteren naar die aandeelhouders.’ Die zes komen binnenkort volgens hem met een statement hoe zij vinden dat oliemaatschappijen zich moeten opstellen om in lijn te komen met de klimaatakkoorden van Parijs.
Shell kreeg sinds 2016 elke aandeelhoudersvergadering een klimaatresolutie te verwerken, die telkens werd verworpen. De steun voor die resoluties was nooit groter dan 6 procent, maar de publiciteit lijkt zijn effect niet te hebben gemist: Shell koos voor een groenere koers.
Van Baal stelt dat Shell nog lang niet ver genoeg gaat. Om de klimaatdoelen van Parijs te halen zou Shell zijn inspanningen minstens moeten verdubbelen. ‘En we willen dat Shell investeert in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.’ En dat is lang niet het geval. Van Baal wijst erop dat Shell vorig jaar 25 miljard dollar investeerde, waarvan 24,2 miljard in fossiele energie.
Shell krijgt zijn adempauze net in het jaar dat Follow This zijn werkterrein uitbreidt naar andere grote oliemaatschappijen. Dit jaar krijgen vijf grote oliemaatschappijen klimaatresoluties te verwerken, waaronder BP, Chevron en Equinor (voorheen Statoil). De grootste van allemaal, ExxonMobil, weigert de resolutie op de agenda van zijn aandeelhoudersvergadering te zetten.