fbpx

FD – Onder Ons – ‘Mark is enorm gefocust. En hij ziet altijd kansen’

Marijke Voerman is de vrouw van Mark van Baal, oprichter van de activistische aandeel-houdersvereniging Follow This, die Shell een duurzame koers wil laten varen. 

‘Mark sprak me aan op Koninginnedag, achttien jaar geleden. We stonden bij het Amsterdamse café Van Puffelen in de rij voor de wc en hij zei: “Ik kom naast je staan, anders blijf ik naar je billen staren.” Zijn vrienden konden niet geloven dat Mark dat had gezegd. Die opmerking is volledig out of character. Mark is meestal niet zo bijdehand. Ik reageerde niet echt, maar moest heel hard lachen toen hij drie keer bij me terugkwam die dag, “omdat hij wilde kijken of ik echt bestond”.’ 

‘Ik kwam net uit een relatie en had me voorgenomen om de komende dertig jaar alleen te blijven, maar Mark brak dwars door mijn muur heen. Dat is zijn grootste talent: hij is enorm gefocust. En hij ziet altijd kansen. Dat blijkt ook uit Follow This, de groene aandeelhoudersvereniging die hij in 2015 oprichtte. Die telt nu bijna tienduizend leden, en oliebedrijven moeten daar inmiddels serieus rekening mee houden.’ 

‘Mark is een zondagskind. Anders dan ik komt hij uit zo’n Blue Band-familie, een liefdevol christelijk gezin uit Culemborg, met twee zusjes en ouders die beiden in het onderwijs werkten en altijd geïnteresseerd zijn. Hij is, anders dan ik, opgegroeid met harmonie en hij moest in het begin van onze relatie wennen aan het idee dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn om van elkaar te houden. Wat we overeenkomstig hebben, is het denken in mogelijkheden en dingen gewoon doen.’ 

‘We hadden een halfjaar verkering, toen Mark genoeg had van zijn baan als accountmanager in de containerindustrie. Hij was 37 en wilde journalist worden om te schrijven over klimaat en energie. Daarvoor ging hij journalistiek studeren en stage lopen bij Elsevier. Nu denk je: Elsevier en klimaat? Maar het leven is leren. Mark at in die tijd ook nog vlees. Pas bij het zien van An Inconvenient Truth van Al Gore, over global warming, is hij echt wakker geworden. Na die film dacht hij ook: maar hé! Dat probleem kunnen we toch oplossen?’ 

[…] 

Mark over Marijke 

‘Marijkes uitstraling en lach overweldigden me op Koninginnedag 2005. Toen ze ook nog eens superleuk, en grappig en slim bleek te zijn, was ik verkocht.’ ‘Marijke is liefdevol en confronterend tegelijk. Daarom is ze zo’n goede manager. Ze laat niet-functionerende medewerkers blij vertrekken. Ze heeft geen waardering nodig, wat ze toeschrijft aan haar moeilijke jeugd. Veel mensen zijn verrast dat iemand die zo vaak en zo hard lacht, haar zaken zo goed op orde heeft.’ ‘Marijke is een aanpakker. Ze heeft in haar eentje een school van de grond getrokken en tientallen kinderen het leukste leerjaar van hun leven gegeven. Ze gingen de wereld in met een goed inzicht in hun eigen talent.’ ‘Ze denkt veel mee over de strategie van Follow This. Ze doorgrondt situaties, ziet het grote geheel. Zonder Marijke was ik Follow This nooit begonnen en had ik het zeker niet volgehouden. Ze zei eind 2014: “Ga je droom najagen. Ik denk dat je daar het talent voor hebt. Ik verdien de kost wel.” Als mensen me bij een praatje vroegen wat mijn verdienmodel was, antwoordde ik: een talentvolle vrouw.’ 

Lees het volledige artikel van Astrid Theunissen (foto: Alek) in het FInancieele Dagblad: 

https://fd.nl/samenleving/1481278/de-vrouw-van-mark-van-baal-hij-is-niet-heel-zorgzaam-wel-heel-lief-rig3cayz0BSN (paywall) 

Previous

Next