fbpx

Met een elektrische auto lach je iedereen uit

De leugen van Volkswagen is typerend voor een industrie die op haar laatste benen loopt, betoogt ondernemer Ruud Koornstra. “Vóór 2030 zullen in de wereld alleen nog maar zelfrijdende, elektrische auto’s rondrijden.”
RUUD KOORNSTRA, GROENE ONDERNEMER, NUMMER 51 IN TROUW DUURZAME 100 VAN 2014
Met een glimlach heb ik de afgelopen dagen alle verontwaardigde reacties aangehoord over wat inmiddels bekend is geworden onder de verzamelnaam die Volkswagen Lügen. Het grootste autoconcern van de wereld heeft overheden en klanten willens en wetens voor de gek gehouden. Maar waarom hebben ze zo’n groot risico genomen? Waarom heeft VW met de gezondheid van miljoenen mensen gespeeld? En is Volkswagen de enige?
Het antwoord op die vragen is volgens mij makkelijk: met eerlijk zakendoen konden de automakers de duurzame concurrentie niet meer achter zich houden. Ze stonden al een paar jaar aan de vooravond van een vrije val van de oude automobielindustrie. En in tijden van paniek is winstmaximalisatie belangrijker dan mensenlevens.
Het machtige, eveneens Duitse, Bosch is de fabrikant van het motormanagementsysteem waarmee de misdaad is begaan. Bosch is hofleverancier van het leeuwendeel van de mondiale autoindustrie. Je kunt er dus gerust van uitgaan dat Volkswagen niet de enige is geweest.
Wat is er de laatste jaren nu echt gebeurd? In 2009 opende Jan Peter Balkenende symbolisch de AutoRai in mijn nieuwe auto. Al snel bleek dat je met deze, bij Electric Cars Europe in Lochem ontwikkelde elektrische auto, niets hoefde in te leveren op het gebied van design, prestaties of fun. Het was een noviteit die door veel petrolheads met scepsis werd weggehoond.
Samen met de Amsterdamse architect Hans Erdmann was ik de eerste die voor het dagelijks vervoer in zo’n elektrische sportwagen ging rijden. In 3,9 seconden naar de 100 km, een topsnelheid die voor de zekerheid begrensd was op 250 km per uur en 4 euro voor een volle ‘tank’ waren spectaculaire wapenfeiten die de aandacht trokken.
Kort daarna hebben koplopers bij de overheid, de industrie, innovatieve mkb’ers, technische universiteiten en maatschappelijke organisaties de grote voordelen van elektrisch vervoer in kaart gebracht. Er kwam een taskforce waardoor de ophanden zijnde revolutie in Nederland werd versneld.
Onder aanvoering van prins Maurits werd deze samenwerking geformaliseerd in het Formule E-Team en ik werd, als ervaringsdeskundige, ondernemer en voorvechter van een duurzame wereld, vicevoorzitter van deze club. En wat zijn we de eerste jaren uitgelachen door de auto- en olie-industrie.
Volkswagen wilde juridisch voorkomen dat zijn auto’s werden omgebouwd, de ANWB werd gevraagd deze ombouwpraktijken vanwege onveiligheid te voorkomen, schone diesel werd overal geplugd als een realistischer alternatief. Maar het mocht niet baten want de elektrische auto maakte door razendsnelle ontwikkeling korte metten met de leugenachtige verwarringzaaiers.
Vandaag durf ik, op basis van de beschikbare technologie en alle voordelen, te beweren dat vóór 2030 in de wereld alleen nog maar zelfrijdende, elektrische auto’s zullen rondrijden, op zeer voordelige duurzame energie en voor een fractie van de huidige prijs per kilometer.
Niemand zal meer behoefte hebben een eigen auto te bezitten. Door deze ontwikkeling zal het aantal auto’s met misschien wel 75 procent verminderen. Dus we zouden ons nu al met herbestemming van parkeerplaatsen en asfalt moeten gaan bezighouden. Wat een mooi vooruitzicht, en dat al binnen vijftien jaar!
 

Previous

Next