fbpx

Eerste klimaatresolutie Follow This aangenomen door oliebedrijf

NOS | Aandeelhouders van oliebedrijf ConocoPhillips hebben met een meerderheid de groene resolutie van de Nederlandse activistische aandeelhoudersgroep Follow This aangenomen.

Follow This maant aan de hand van zulke resoluties oliebedrijven al sinds 2016 om hun uitstoot te verminderen en hun bijdrage te leveren aan de uitvoering van het Parijs-akkoord. Niet eerder lukte het de groep om aandeelhouders in meerderheid achter een resolutie te krijgen.

“Het is de eerste keer sinds het Parijsakkoord dat aandeelhouders van een Amerikaans oliebedrijf überhaupt konden stemmen over emissiereducties. Dat het dan gelijk ook wordt aangenomen, daar sta ik zelf ook nog van te kijken”, zegt Mark van Baal van Follow This, dat de resolutie voor het eerst indiende bij Shell.

Beleggers die hebben ingestemd, zijn ideëel maar ook financieel gedreven, zegt Van Baal. “Zij beseffen ook dat de wereldeconomie negatief wordt beïnvloedt door klimaatcatastrofen. Dat dit nu is gelukt is heel goed nieuws voor de aanpak van de klimaatverandering.”

“Doordat deze resolutie nu is aangenomen, moeten ze emissies wel omlaag brengen. En om dat te kunnen doen moeten ze niet alleen hun eigen uitstoot, maar ook die van klanten terugbrengen. En dat kan alleen als ze overstappen op het leveren van duurzame energie.”

Lees het artikel op NOS

Previous

Next