fbpx

Duurzaam beroep op olieconcerns

NRC | Zes grote Nederlandse beleggers roepen de wereldwijde olie- en gas-industrie op om hun bedrijfsvoering aan te passen aan het VN-klimaatakkoord van Parijs.

De initiatiefnemers zijn verzekeraar Aegon, vermogensbeheerders Achmea IM, Nationale Nederlanden IP, Actiam en Kempen Capital Management, en de metaalpensioenfondsen PME/PMT. Dat zijn zes van de tien grootste Nederlandse beleggers.

In een statement die donderdag werd verspreid, maken de zes institutionele beleggers ook duidelijk dat ze de huidige klimaatplannen van Shell onvoldoende vinden.

Ze roepen het olie- en gasconcern op om zijn lange-termijndoelen „in lijn te brengen” met het VN-klimaatakkoord. Daarin is in 2015 afgesproken dat de opwarming van de aarde minimaal „ruim onder” 2°C moet blijven. Het document van de beleggers verwijst expliciet naar dat doel.

De groep van zes investeerders geeft met de oproep een signaal aan de bredere olie- en gasindustrie. Tot nu toe richtten ze zich met name op Shell. Vijf van hen stemden tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van mei 2018 vóór een klimaatresolutie van de Nederlandse financiële actiegroep Follow This.

Oprichter Mark van Baal zegt „blij” te zijn met de stap van de investeerders. „Ze geven een heel sterk signaal. Als Shell dit naast zich neer legt, krijgen ze volgend jaar weer een klimaatresolutie tegen zich. En die zal brede steun krijgen.”

Lees het hele verhaal in NRC

Previous

Next