fbpx

Directeuren vaker teruggefloten door beleggers

Aandeelhoudersvergaderingen bij beursgenoteerde bedrijven zijn geen applausmachines meer voor de directie. Vooral als het om beloningen van bestuurders gaat, laten de aandeelhouders hun tanden zien.

Dat blijkt uit het evaluatierapport van Eumedion, de belangenorganisatie van grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders. In totaal werd er afgelopen jaar zeven keer een voorstel van een bedrijf weggestemd op de aandeelhoudersvergadering. Dat ging dan om de hoogte van de beloning voor de raad van bestuur of het recht van een bedrijf om nieuwe aandelen uit te geven zonder toestemming van de aandeelhouders.

Dat beleggers assertiever worden, ziet ook Mark van Baal, de voorman van Follow This. Hij richt zijn pijlen vooral op de olie- en gasbedrijven die medeverantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. Follow This probeert al jaren met resoluties op de algemene vergadering van aandeelhouders de oliemaatschappijen in een duurzame richting te duwen. Bij Shell heeft dat al tot resultaten geleid, met dank aan een aantal grote Nederlandse beleggers. ,,Aandeelhouders praten niet alleen met de bedrijven, je ziet dat ze ook actie ondernemen en voor onze resoluties stemmen”, aldus Van Baal. Helemaal tevreden is hij nog niet. ,,Sommige grote beleggers zijn in woorden heel assertief, in daden nog niet.”

Lees verder in het AD

Previous

Next