fbpx

‘Deze tijd kan de geschiedenis ingaan als het omslagpunt voor oliebedrijven’

NRC – Follow This, de activistische aandeelhoudersorganisatie en luis in de pels bij olie- en gasbedrijven, heeft eindelijk momentum. Voorman Mark van Baal zet zijn strijd voor vergroening onverminderd voort. „Er moet toch een keer een moment komen dat zo’n man een emotioneel gesprek heeft met één van zijn kinderen en na een slapeloze nacht het licht ziet.”

‘Stel je eens voor dat Shell zich écht zou committeren aan het klimaatakkoord van Parijs”, droomde Mark van Baal hardop in NRC aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in mei 2018. „Dat je dan als consument met een gerust hart bij Shell kunt tanken.” We zijn drie jaar verder en Van Baal, met zijn activistische aandeelhoudersorganisatie Follow This, de luis in de pels van olie- en gasbedrijven, heeft een van de meest bewogen maanden van zijn carrière achter de rug.

Niet alleen verdubbelde opnieuw de steun voor de resolutie die hij namens de activistische aandeelhouders indiende, waarin Shell wordt gevraagd om zijn beleid in lijn te brengen met Parijs. Follow This slaagde er ook in om drie vergelijkbare resoluties langs de strenge Amerikaanse toezichthouder te loodsen. Zowel bij Chevron, als bij ConocoPhillips en Phillips66 kreeg de resolutie een meerderheid van de aandeelhouders achter zich.

En dat is nog niet alles. Vorige week legde de Haagse rechtbank de argumentatie van Shell naast zich neer en droeg het concern op zijn beleid aan te passen aan de klimaatdoelen van Parijs: precies wat Van Baal nu al jaren van Shell vraagt.

Ook in de eigen gelederen ontstaat druk: een week daarvoor had het Internationaal Energieagentschap (IEA) laten weten dat olie en gas veel sneller uit de wereldeconomie moeten verdwijnen dan oliebedrijven van plan zijn. En grote beleggers beginnen zich steeds luider te roeren, zoals CA100+, waarbij CA staat voor ‘climate action’, een groep beleggers met een geïnvesteerd vermogen van 54.000 miljard dollar die met bedrijven praat om te vergroenen. Volgens CA100+ heeft geen enkel oliebedrijf een strategie in lijn met Parijs, ook Shell niet.

„Ik ben heel optimistisch”, zegt Van Baal (1968) in een telefonisch interview vanuit zijn woonplaats Amsterdam. „Ik heb echt het idee dat mei 2021 de geschiedenis kan ingaan als het moment van de waterscheiding. Het omslagpunt.”

Lees het hele interview in NRC

Previous

Next