NRC – Bijna een derde van de aandeelhouders van Shell wil dat het olie- en gasconcern sneller gaat verduurzamen. Tegelijkertijd krijgt het bedrijf bijna 90 procent steun van diezelfde aandeelhouders voor zijn voorgestelde transitiebeleid.
De motie van Follow This kreeg ruim 30 procent van de stemmen. Die roept Shell op om in lijn met het Akkoord van Parijs te handelen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en bij voorkeur 1,5. Om dat te behalen moet het bedrijf niet alleen klimaatneutraal zijn in 2050, maar ook op korte termijn zijn emissies daadwerkelijk verminderen.
Mark van Baal, grondlegger van het beleggerscollectief Follow This, zei de verdubbelde steun in vergelijking met vorig jaar „laat zien dat Shell opnieuw de doelstellingen moet aanscherpen en grootschalig moet investeren in duurzame energie”.
Shell is het eerste energiebedrijf dat zijn klimaatbeleid voorlegt aan zijn aandeelhouders. Het concern sprak na afloop van een „krachtige steun”, maar moest tegelijkertijd constateren dat nogal wat aandeelhouders zowel vóór Shells beleid als vóór de kritische motie van Follow This hebben gestemd. Uitvoering van die tweede motie zou grote gevolgen hebben voor de strategie van Shell. Het bedrijf verklaarde „volledig inzicht” te willen krijgen in de beweegredenen van die beleggers en daarop later terug te komen.
Grote Nederlandse beleggers als Aegon, Nationale-Nederlanden en Achmea, steunen al langer de resolutie van Follow This die jaarlijks ter stemming wordt gebracht. Maandag werd bekend dat het pensioenfonds voor de zorg (PFZW) voor het eerst voor Follow This en tegen het beleid van Shell zou stemmen. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, zei dinsdag wel voor het transitiebeleid van Shell te hebben gestemd. Bij Follow This onthield het zich van stemmen. Ook Robeco steunde Shells transitieplannen.