fbpx

De aangekondigde koerswijziging bij BP is zonder weerga

Follow This, dat oliebedrijven via aandeelhouders probeert te beïnvloeden, was juist lovend. „Dit betekent dat BP zijn investeringsbeleid radicaal moet omgooien”, zegt directeur Mark van Baal. „Als iedereen dit zou doen, halen we Paris.”

[…] tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei 2019 vroeg Follow This BP via een resolutie om zijn CO2-uitstoot vergaand in te dammen, en daarbij niet alleen die van zichzelf (zoals fabrieken en boorplatforms) mee te rekenen maar óók de veel grotere uitstoot van zijn producten zoals aardgas en kerosine. Bob Dudley weigerde, zichtbaar geïrriteerd. Precies dat doel stelt Bernard Looney zijn bedrijf nu wel.

De eerste test voor BP volgt in mei, als Follow This opnieuw een aandeelhoudersresolutie zal indienen die vraagt om klimaatdoelen die de hele bedrijfsvoering behelzen. Als Looney consequent is, zal de topman die resolutie moeten aanbevelen.

Mark van Baal: „In de energietransitie zullen een paar oliebedrijven het redden en een paar niet. Ik denk dat degene die het eerst begint, de grootste kans heeft.”

Lees het hele artikel in NRC

Previous

Next