fbpx

Zo kan Shell wél een klimaatvriendelijk bedrijf worden

Shell adviseert aandeelhouders tegen een belangrijke groene resolutie te stemmen. Een gemiste kans die illustratief is voor het gebrek aan visie bij de oliegigant. Wat is ervoor nodig om Shell wél te laten veranderen?
Door Jelmer Mommers, De Correspondent, 21 april
Stel je bent de CEO van een beursgenoteerd oliebedrijf. Je wilt met je bedrijf vooroplopen in de omschakeling naar duurzaamheid, maar je bent altijd gebonden aan de eis zo veel mogelijk winst te maken voor je aandeelhouders.
Je werknemers klagen hier regelmatig over. ‘Het zou zo mooi zijn als we meer experimentele duurzame projecten konden doen, zonder over geld na te denken,’
Deze Shellmedewerker verwoordde dit sentiment: helaas kunnen alleen winstgevende activiteiten. zeggen ze soms. ‘Ja, maar we kunnen alleen projecten doen die voldoende winst opleveren,’ moet jij dan zeggen.
Het is niet leuk, maar zo werkt het nu eenmaal.
Dan staat er een aandeelhouderscollectief op met maar één doel: steun verzamelen voor jouw groene leiderschap. De aandeelhouders bemoeien zich niet in detail met je beleid, ze proberen alleen zo veel mogelijk andere aandeelhouders ervan te overtuigen dat er harde doelen moeten worden vastgelegd. Zodat jij de vrije hand krijgt om van jouw bedrijf een ‘kracht voor het goede’ te maken.
Wat doe je?
Dat is geen hypothetische vraag, het is de vraag die CEO Ben van Beurden van Shell onlangs heeft beantwoord.
Lees het hele verhaal van Jelmer Mommers in De Correspondent.
 
 

Previous

Next