fbpx

Beleggers: Emissies Shell moeten met 65 procent omlaag

Duurzaam Bedrijfsleven | Olieconcern Shell moet de afbouw van emissies drastisch bijstellen. Zes grote Nederlandse beleggers eisen van het concern dat de emissies in 2050 met 65 procent verminderd worden ten opzichte van 2010. Dat percentage is volgens internationaal onderzoek nodig om de opwarming van de aarde op 2 graden Celsius te houden.

De zes beleggers zijn Aegon, NN Investment Partners, pensioenbelegger MN, Van Lanschot Kempen, Actiam en Blue Sky Group.

Activistisch aandeelhouder Follow This is tevreden met de eis van de beleggers. “Dit is precies wat we in onze klimaatresoluties vragen”, zegt Mark van Baal. De aandeelhouder besloot eerder om dit jaar bij de aandeelhoudersvergadering van Shell geen klimaatresolutie in te dienen, omdat de zes beleggers met hun eisen zouden komen. Follow This sprak toen al de verwachting uit dat die eisen beduidend scherper zouden zijn dan de 30 procent waar Shell mee werkt.

“Nederlandse beleggers nemen opnieuw de leiding in het klimaatdebat met de olie- en gasindustrie,” stelt Van Baal. “Eerst door voor onze klimaatresolutie bij Shell te stemmen en nu door helder te maken hoe Shell en de sector mee moet doen aan Parijs. Hiermee winnen we jaren tijd, die anders verloren zouden gaan met discussies over welke emissies wel en niet moeten worden meegenomen en welke scenario’s wel en niet acceptabel zijn.

”Follow This’ klimaatresolutie wordt binnenkort ook besproken op de aandeelhoudersvergaderingen van Equinor, BP en Chevron. De aandeelhouder brengt de resolutie daar wel in stemming en verwacht dat veel beleggers de resolutie zullen steunen.

De missie van de activistische aandeelhouder houdt dan ook niet op bij het doel om Shell een duurzame kant op te sturen. “Onze missie is dat de hele olie- en gasindustrie, die het klimaatakkoord van Parijs kan maken of breken, zich daadwerkelijk committeert aan Parijs en daadwerkelijk gaat investeren in een duurzame energievoorziening”, zei Van Baal eerder.

Lees verder bij Duurzaam Bedrijfsleven

                             

Previous

Next