fbpx

Belegger eist vergroening van Shell

NRC – Zorg en Welzijn (PFZW), het een na grootste pensioenfonds van Nederland, zet Shell onder druk en eist vergroening. Bij de aandeelhoudersvergadering dinsdag steunt het fonds voor het eerst de jaarlijkse resolutie van Follow This. Eerder steunden beleggers als Aegon, Nationale-Nederlanden en Achmea al de resolutie van Follow This.

De stap van het grote PFZW is illustratief voor de trend dat beleggers meer eisen stellen aan bedrijven op het gebied van klimaatbeleid. Een meerderheid van de aandeelhouders van het Amerikaanse olie- en gasbedrijf ConocoPhillips riep het concern afgelopen week op om zelf concrete doelen te stellen om de uitstoot terug te brengen. En bij BP steunde vorige week woensdag bijna 21 procent van de aandeelhouders de oproep om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en dus op korte termijn al de uitstoot terug te brengen. Ook bij BP gaf PFZW steun aan Follow This.

Beide resoluties – moties bij aandeelhoudersvergaderingen – waren het werk van Follow This, dat al in 2016 Shell opriep om aan ‘Parijs’ te voldoen. Vijf jaar geleden kreeg die oproep steun van 2,7 procent van de aandeelhouders. Vorig jaar was dat 14,4 procent. Dat zijn ongekende percentages bij aandeelhoudersvergaderingen. Meestal kan het bestuur op Noord-Koreaanse meerderheden rekenen en krijgt kritiek nauwelijks weerklank.

„Als belegger zeg je eigenlijk tegen het bestuur ‘ik weet het beter’, terwijl een oliebedrijf natuurlijk veel meer weet van zijn sector”, zegt oprichter Mark van Baal van Follow This. „Inmiddels zie je een verschuiving: jullie weten meer van olie, zeggen beleggers nu, maar wij hebben meer verstand van de gevolgen van klimaatverandering voor onze aandelen.”

Lees het hele verhaal op NRC

Previous

Next