fbpx

Aegon eist dat oliereuzen BP en ExxonMobil groener worden

Algemeen Dagblad | Aegon, één van Nederlands grootste beleggers, stemt deze maand tijdens aandeelhoudersvergaderingen van energiegiganten BP, Chevron, Equinor en ExxonMobil voor klimaatresoluties, die hen oproepen snel te vergroenen.  Het besluit is een overwinning voor groen aandeelhouderscollectie Follow This van Mark van Baal.

De ex-journalist startte in 2015 met zijn pogingen Shell een groenere koers te laten varen, via het indienen van resoluties op de jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Hoewel de resoluties nooit een meerderheid achter zich kregen, kreeg Follow This wél steeds meer steun van beleggers.

De druk op Shell om te vergroenen, nam daardoor toe. Mede dankzij de druk van Follow This formuleerde Shell afgelopen jaar als eerste grote oliebedrijf concrete ambities om zijn CO2-emissies terug te dringen en de doelen van het klimaatverdrag van Parijs te halen.

Nu steunt Aegon de resoluties die Follow This komende maand bij Equinor en BP indient. Eerder steunde het bedrijf al de resolutie die het collectief bij Shell indiende.

Van Baal is zeer content met Aegon’s steun. “Aegon laat andere beleggers opnieuw zien hoe aandeelhouders een olie- en gasbedrijf kunnen bewegen zich te committeren aan het klimaatverdrag van Parijs.” Dat de directies van BP, ExxonMobil en Chevron tot nu toe weinig inschikkelijk lijken, zegt Van Baal niet zoveel. ,,Deze bedrijven zijn op hetzelfde punt als Shell in 2017. Shell noemde dezelfde klimaatresolutie toen ‘onredelijk’ met hetzelfde argument: wij kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor de emissies van onze producten.

Lees het hele verhaal op Algemeen Dagblad

 

                                                                                                   

Previous

Next