fbpx

Activistische beleggers zetten Shell verder onder druk

BNR Radio – De activistische beleggersgroep Follow This probeert al jaren om oliebedrijven van binnenuit duurzamer te maken. Met steeds meer succes, want steeds meer grote beleggers stemmen mee met hun resoluties op de aandeelhoudersvergaderingen van oliebedrijven.

Dinsdag is de aandeelhoudersvergadering van Shell, ook daar wordt gestemd over de resolutie van Follow This om de verduurzaming van het bedrijf sneller te laten gaan.

Het begon allemaal voor Mark van Baal, oprichter van Follow This, met steun van een paar honderd aandeelhouders. ‘Ik wilde zorgen dat ik naar die aandeelhoudersvergadering. ‘Op onze website kon je gewoon één symbolisch aandeel Shell kopen en een email naar topman Ben van Beurden sturen, met daarin de oproep om de wereld te verbeteren.’ Inmiddels zijn het ruim 6000 mensen die Van Baal steunen op deze manier. ‘Elke dag komen er wel honderd bij.’

Ondanks dat er tot nog toe geen meerderheden voor de resoluties hebben gestemd, ziet Van Baal wel dat de resoluties impact hebben op de ambities van Shell. ‘Het belangrijkste is: de pensioenfondsen gingen meedoen. Die zien allemaal dat klimaatverandering zo’n grote bedreiging is voor al hun miljarden en dat ze de belangrijkste speler daarin, moeten aanspreken om te zorgen dat ze gaan veranderen. In 2016 steunde alleen Actiam, maar nu steunen 8 van de 10 grootste beleggers onze resoluties.’

Bij de stemming van morgen verwacht Van Baal geen grote meerderheid te bereiken bij de aandeelhouders. ‘Om het afdwingbaar te maken, moet je 75 procent van de aandeelhouders overtuigen. Dat ga je nooit halen als je niet de goedkeuring van het bestuur hebt. Dat hebben we dit jaar nog steeds niet.’ Toch ziet de oprichter van Follow This wel een kentering. ‘Op de eerste 19 van de 20 resoluties zie je dat de aandeelhouders tot 99 procent meestemmen met het bestuur. Als dan onze resolutie komt, stemt niet 99 procent met het bestuur mee, maar stemt 6 procent of zoals vorig jaar 14 procent voor onze resolutie, dan is dat een heel sterk signaal.’ Na drie van zulke stemmingen heeft Shell ook hun duurzaamheidsambities aangescherpt.

Luister naar interview Follow This op BNR

Previous

Next