fbpx

Activistische aandeelhouders van Follow This stellen het klimaatbeleid van Shell weer op de proef

Trouw – Het klimaatbeleid van Shell ligt dinsdag opnieuw onder vuur van activistische beleggers, verenigd in de club Follow This. Op de aandeelhoudersvergadering van Shell staat voor de vijfde keer in zes jaar een klimaatresolutie op de agenda. Follow This daagt de andere aandeelhouders uit kleur te bekennen: wie voor stemt, roept het olie- en gasconcern op om het beleid in lijn met het klimaatakkoord van Parijs te brengen.

De steun voor de klimaatoproep groeit. Stemde eerst ruim 6 procent van de beleggers voor de resolutie, vorig jaar was dat opgelopen naar 14,4 procent. Hoe dat dinsdag uitpakt, valt nog niet te zeggen. “Het percentage is niet eens zo belangrijk”, vindt Van Baal. “Aandeelhouders geven hoe dan ook een signaal af dat Shell niet kan negeren.” Van de grote vermogensbeheerders steunt in ieder geval Aegon de resolutie. “Voor Aegon geldt: afspraak is afspraak. Alle landen die zich hebben gebonden aan ‘Parijs’ moeten zich daaraan houden”, verklaart de verzekeraar in een toelichting.

Dat is dan ook precies de vraag die op tafel ligt dinsdag: koerst Shell op ‘Parijs’ of niet? Ja, zegt de multinational, in 2050 zijn we klimaatneutraal, ofwel veroorzaken we netto geen emissies meer.

“Zo’n belofte op de lange termijn volstaat niet”, zegt Van Baal. “Uit een recent rapport van de Climate Action 100+, een klimaatclub voor grote beleggers, blijkt dat geen enkel olie- en gasconcern genoeg doet om het klimaatakkoord van Parijs te halen. Daarvoor moet de uitstoot in 2030 al minimaal met 25 procent omlaag. Maar Shell, en ook anderen zoals BP, gaan eerst nog investeren in olie- en gaswinning. Shell heeft bovendien de afgelopen jaren slechts 3 procent van de 100 miljard dollar in schone energie geïnvesteerd.”

Tot verbazing van Van Baal heeft Shell dit jaar zelf een soort klimaatresolutie op de agenda gezet. “Dat moet je zien als een afleidingsmanoeuvre. Ze stellen dat hun nieuwe strategie, net bekend gemaakt, afkoerst op Parijs. Dat is niet zo, tussentijdse concrete doelen ontbreken nog steeds.”

Lees het hele verhaal in Trouw

 

Previous

Next