fbpx

Actiegroep geeft Shell ‘adempauze’ met klimaat

NRC | 8 april 2019
Aandeelhouders zullen Shell dit jaar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering niet oproepen om meer te doen voor het klimaat. De financiële actiegroep Follow This maakte zondag bekend dat het zijn klimaatresolutie intrekt, na overleg met zes Nederlandse institutionele beleggers. In een persbericht zegt de actiegroep Shell „een adempauze” te gunnen.

„De directe aanleiding zijn de lange-termijn-klimaatdoelen die Shell zich heeft gesteld”, zegt oprichter Mark van Ball van Follow This. De afgelopen drie jaar diende Follow This, in getal een marginale aandeelhouder van Shell, steeds een resolutie in tijdens de aandeelhoudersvergadering. Sinds 2017 vroeg de groep Shell daarin klimaatdoelen te stellen die passen bij het VN-klimaatakkoord van Parijs.

Follow This, andere activitstische aandeelhouders en een enkele grotere investeerder brengen dit jaar wel voor het eerst ‘klimaatresoluties’ in stemming bij andere olieconcerns. Dat gebeurt bij BP (Verenigd Koninkrijk), Chevron (Verenigde Staten), Equinor (Noorwegen) en bij Woodside en Santos in Australië.

Alle aandeelhoudersvergaderingen van de betrokken oliebedrijven vinden plaats in mei.

Lees het hele verhaal in NRC

Previous

Next